Hjemmelaget likør

Det er en sann glede å gi bort noe man har laget selv. Og når det i tillegg kommer fra egen hage, så blir gleden desto større. Den er vel og merke ikke den billigste gaven å lage (spriten koster jo en del), men det smaker ikke som det du får kjøpt ferdig. I tillegg ligger det mye glede i å ferdigstille gaven på flaske/glass e.l og det blir ofte litt til overs til den som tar seg bryet med å lage den. I dette tilfellet er jeg i ferd med å lage plommelikør av litt av de enorme mengdene plommer jeg og mamma rakk å høste i år. Jeg er nemlig så heldig å ha en hage med flere plommetrær og årets likørprosjekt lages av gule plommer.

 

Bilder av et tre med gule plommer

Som mange sikkert vet, så er holdbarheten på høstede plommer  meget kort. Så det gjelder å finne måter å bruke de på, så de ikke råtner på benken. Mamma laget plommesyltetøy av en god mengde, mens jeg valgte å prøve meg på likør av resten. Jeg gjorde følgende:

Putt så mange plommer på et glass som du får plass til. Jeg valgte to store Norgesglass. Når glasset er proppfullt, så heller du på så mye sukker at det når toppen av glasset. Hvem skulle tro at likør inneholdt SÅ mye sukker…. Deretter heller du på sprit til det rett og slett ikke er plass til en dråpe mer (% får du velge selv, jeg brukte 40%). Altså: Plommer, sukker og sprit. Enklere blir det ikke.

Sørg for at glasset blir helt tett, for det neste du må gjøre er å sørge for at alt blander seg. Så snu glasset med jevnlig (i alle fall et par ganger i uken) til sukkeret har løst seg opp. Så er det bare å vente på at herligheten ordner resten seg selv.

Etter ca 2-3 måneder så er den drikkeklar. Så den er «Den perfekte julegave». Husk å sile den før du heller den på søte små flasker.

Jeg har ingen aning om denne likøren blir like god som jeg håper, men jeg velger likevel å legge ut oppskriften før jeg har testet det ferdige produktet. Det er jo på denne tiden at mye høstes inn. Og det er ikke første gangen jeg lager likør på denne måten. Jeg har et digert kirsebærtre i hagen og laget disse flaskene for et par år siden:

Tre flasker hjemmelaget kirsebærlikør med hjemmelaget etikett

Etter skussmålene å dømme, så falt denne gaven virkelig i smak hos mottakerene. Så da folkens, ut og plukk!Plommer, tyttebær, molter, solbær m.m. Har troen på at denne oppskriften funker på de fleste bær og frukter. Gi meg gjerne en tilbakemelding hvis du også har laget en eller annen form for likør. Jeg prøver meg gjerne på flere varianter.

Lykke til!

 

Kanskje liker du også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.